Ege Üniversitesi tarafından düzenlen “İzmir’de Cumhuriyet ve Bayram Kutlamaları” konferansının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için Cumhuriyet’e bağlı, çalışan, üreten, düşünen, sorgulayan nesiller yetiştirmek gece-gündüz demeden var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “İzmir’de Cumhuriyet ve Bayram Kutlamaları” etkinliği düzenlendi. Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Vekili Doç. Dr. Olcay Pullukcuoğlu Yapucu, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Özgün ve Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Elmacı, Fotoğraf Koleksiyoneri Mert Rüstem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Cumhuriyet, milli egemenlik ve demokrasi yolunda atılan adımların en önemlisidir. Tüm dünyanın örnek aldığı cumhuriyetimiz 95 yılda türlü badireler atlatmış ve yaşanılan tüm zorlukları birlik ve beraberlikten ödün vermeden ortak duygu ve hedef etrafında kenetlenerek aşmayı başarmıştır. Bugün, uzun yıllar çeşitli devletlerin sömürgeleri altında kalmış toplumlara baktığımızda, Cumhuriyet’in bağımsızlığın önemini daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.
Üniversitelerin görevinin bilgiyi bilince dönüştürmek ve bu bilincin gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için Cumhuriyet’e bağlı, çalışan, üreten, düşünen, sorgulayan nesiller yetiştirmek gece-gündüz demeden var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
“Kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet”
Cumhuriyet’in değerlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğinde aradığını söyleyen Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Özgün, “Cumhuriyet çok önemli bir değişimi halkımıza sundu. Bireyi kulluktan kurtardı ve birey kendi varlığıyla, kendisinin içinde olduğu bir halk rejimine ait oldu” dedi.
Doç. Dr. Cihan Özgün konuşmasını Atatürk’ün şu sözlerine vurgu yaparak, “Benim biyolojik babam Ali Rıza Efendi’dir. Ancak coşkularımın babası Namık Kemal, düşüncelerimin babası Ziya Gökalp’tir” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Elmacı, Atatürk’ün gençliğinde ve askerlik yıllarında yaptığı faaliyetlere değinerek toplumun üzerinde iz bırakan etkinlikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Elmacı, konuşmasında Atatürk’ün “Kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet. Çünkü 1925’te öksüz ve yetimlere ayrılan para 309 bin lirayken, 1928’de bu miktar 6 milyon 220 bine yükselmiştir” sözlerine dikkat çekti.